17 Mai 2024
În data de 17 mai 2024 Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a fost oaspetele Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Aici, la ora 11, 30, înaltul ierarh a fost întâmpinat tradițional, cu colac și sare, de elevi în straiele portului popular moldovenesc, de domnul director profesor Marian Achirei, de doamna de limba și literatura română profesor dr. Ramona-Anca Matei, de alți distinși profesori ai colegiului alături de minunații elevi, dornici de cultură, eveniment organizat prin grija doamnei profesoare de religie Elena Ioniță, în colaborare cu părintele protopop.
Distinsul ierarh a fost însoțit de Părintele protopop Neculai Axentioi, de Părintele profesor Viorel Laiu, director al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, de alți preoți și profesori din ținutul Neamțului și al Argeșului și nu în ultimul rând de către scriitorul Adrian Aluigheorghe.
Sala de festivități a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț a devenit neîncăpătoare din dorința de primi binecuvântare de la scriitorul Calinic Argeșeanul, care a lansat cartea „Bucuria de a trăi”, donând celor prezenți peste 250 de volume. Părintele consilier al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a recomandat cartea „ca pe un Tik tok al zilelor noastre”. De asemenea cărturarul Adrian Aluigheorghe preciza „că scriitorul Calinic Argeșeanul a debutat, cu aproape patru decenii în urmă, cu o carte al cărui titlu tentențios se reduce la o sintagmă care i-a marcat evoluția sub toate aspectele ei: „Bucuria lecturii„. De la bucuria lecturii, până la bucuria de a scrie, calea este una firească, iar cărțile și studiile semnate de cărturarul Calinic Argeșeanul se constituie ele însele într-o adevărată bibliotecă”.
În acest loc ocrotit de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, ierarhul a avut bucuria să se întâlnească cu doamna profesoară Mariana Vodă Pintrinjel, pe care a avut-o dascăl de limba și literatura română în perioada cât a fost elev la școlile din Cracăul Negru și Bălțătești. În semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată cu multă dăruire la catedră, Chiriarhul i-a oferit distincția și medalia creștin-ortodoxă „Sf. Mc. Filoteea”.
Prof. Elena Ioniță