Raport de activitate ~Protopopiatul Tg. Neamt-Biroul de Asistenta Sociala Diaconia, Serviciul de Asistenta Comunitara Filantropia

Asistență socială Martie 26, 2024

 

Raport de activitate al Serviciului de Asistență Comunitară Filantropia în anul 2023

 

          Serviciul social „S A C– FILANTROPIA”, funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale reglementat de Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, HG 58/2008 privind recunoașterea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ale altor acte normative secundare aplicabile domeniului.

          La data de 13.06.2023 s-a obținut Licența de funcționare LF 5883, în baza căreia s-au acordat servicii sociale unui număr de 10 familii care sunt până în prezent în evidența Serviciului de Asistență Comunitară Filantropia.

          Familia a ocupat întotdeauna un loc central în învățătura creștină. În familie, relația părinți-copii se înțelege mai ales din perspectiva relației omului cu Dumnezeu. Copiii nu se nasc doar pentru o viață terestră, ci se nasc și ca să poată deveni, prin Botez, fii ai lui Dumnezeu după har (cf. Ioan 1, 12‑13) și să dobândească viața veșnică din Împărăția Preasfintei Treimi, prin credinţă şi fapte bune. Activitatea părinților este un exemplu pentru copii, iar beneficiarii au dat dovadă de implicare activă în serviciile de asistență socială oferite de Serviciul de Asistență Comunitară Filantropia dând dovadă că puterea exemplului este cea mai potrivită.

          În societatea contemporană, familia creștină trăiește într-o lume indiferentă sau confuză din punct de vedere spiritual, fiind confruntată adeseori cu multiple provocări și crize precum sărăcia, migraţia, șomajul, alcoolismul, depresia, divorțul şi nesiguranța zilei de mâine.

          Trăim într-o lume în care individualismul materialist își face simțită tot mai mult prezența şi oamenii caută mai mult bogăția materială trecătoare decât bogăția spirituală a credinței și a generozității sau a dărniciei, iar  Biserica sprijină diferite categorii de persoane defavorizate.

          Cunoscând provocările la adresa familiei, preoții din jurisdicția Protopopiatului Tg. Neamț au fost sfătuiți să sprijine material și spiritual familiile numeroase, chiar dacă nu sunt în evidența Serviciului de Asistență Comunitară Filantropia, pe cele monoparentale sau aflate în situații dificile, să încurajeze enoriașii să contribuie la sprijinirea familiilor sărace din comunitate.

          Voind a se înființa un registru al populației defavorizate din parohii, asistentul social a întocmit un recensământ al cazurilor sociale.

          Cu ajutorul voluntarilor de la nivelul SAC, beneficiarii din evidență au primit pachete cu haine și alimente cu ocazia Nașterii Domnului, au participat la Concertul de colinde organizat la Casa de Cultură Ion Creangă din Târgu Neamț, urmând ca și în anul 2024 să se organizeze astfel de activități.

 Servicii de asistenţă socială acordate beneficiarilor în anul 2023 sunt următoarele:

- consiliere psihosocială,

- informare,

- consiliere şi suport juridic,

- suport emoţional,

- consiliere spirituală/religioasă,

- evaluare şi elaborare plan de intervenţie,

- ajutoare materiale/financiare.

          Tuturor acestor beneficiari li s-au identificat nevoile sociale individuale și de grup, prin: investigații de teren (vizite la domiciliu, contact cu instituțiile cu care are legătură solicitantul etc.), interviuri sau convorbiri cu solicitanții, membrii familiei, vecini, reprezentanții instituțiilor cu care are legătură, cu alte persoane, analiza documentelor, studii de caz etc., fiind informați asupra drepturilor și obligațiilor și orientați prin: îndrumări, explicații, prezentare de optiuni.

Asistent social,

Gheorghiță Gheorghița