CUVÂNTUL CARE VINDECĂ

3 Aprilie 2024

          În data de 31 martie 2024 a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul național cu participare internațională Împreună cu Hristos în viață, ediția a VIII-a, concurs înscris în Calendarul concursurilor naționale, ce se desfășoară fără finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2023-2024, secțiunea religie, poziția 1. Concursul a avut ca tematică Minunile Mântuitorului și Viețile Sfinților Taumaturgi, având în vedere că anul 2024 este declarat la nivelul Patriarhiei Române ca „Anul omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul  comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.

          Acest concurs a avut două etape, județeană/regională și națională, constând în studierea din „Sfânta Scriptură” a minunilor săvârșite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea au fost testate cunoștințele elevilor din viața și minunile doctorilor fără de arginți: Sfântul Pantelimon, Sfântul Talaleu, Sfântul Trifon, Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Efrem cel Nou, Sfântul Ioan Rusul etc. Minunile Mântuitorului și viețile sfinților fără de arginți sunt o sursă inepuizabilă de lumină pentru mintea și sufletul oricărui copil, provocându-i să identifice valorile morale pe care le oferă acestea pentru viața lor. La faza națională elevii de liceu au avut de realizat un eseu despre importanța credinței în realizarea minunilor pornind de la un citat al Sfântului Nectarie din Eghina (clasele IX-X) și de prezentat perspectiva pe care Ortodoxia o are în relația doctor-Dumnezeu-pacient (clasele XI-XII). La faza națională au promovat elevii care au obținut punctajul maxim.

          De la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț au participat 12 elevi din clasele IX-XI, coordonați de profesor de Religie, Ioniță Elena, care au obținut premii și mențiuni. Se remarcă elevele Salomia Ioana, clasa a IX-a RA și Filioreanu Diana-Georgiana, clasa a XI-a RA, care au obținut Mențiune la faza națională. De asemenea au obținut la faza națională Premiu Special următorii elevii Humă Ioana-Elisa (clasa a IX-a RA), Răuțu Bianca-Maria (clasa a IX-a RD), Oșlobanu Alin-Valentin (clasa a IX-a UC), Licău Andrei-Gabriel (clasa a X-a RB), Urzică Andrei-Daniel (clasa a X-a RB), Balan Ecaterina și Istrate Georgiana (clasa a XI-a UC).  La faza județeană/regională au primit Premiu Special elevele Bodnar Evelina-Andreea (clasa a IX-a UC), Pralea Andreea-Maria (clasa a X-a UC) și Vartic Teodora (clasa a XI-a RD).

          Premierea a avut loc în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț cu binecuvântarea Pr. Mihoc Ioan, parohul bisericii, în prezența Pr. Laiu Viorel, director și profesor al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, a Pr. Vizitiu Mihai, fost consilier al Sectorului Învățământ din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a Pr. Vasilescu Constantin, a părintelui diacon Ioniță Gelu, precum și a numeroși credincioși prezenți la Sfânta Liturghie.

          Activitatea a debutat prin prezentarea de către doamna profesoară de Religie, Ioniță Elena, a Concursului Național „Împreună cu Hristos în viață”, îndemnând pe elevi să prezinte viața a patru Sfinți doctori fără de arginți: Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Ioan Rusul și Sfântul Mucenic Efrem cel Nou. Elevii prezenți, conform regulamentului concursului și-au susținut public lucrarea, fiind îmbrăcați cu ia românească, specifică portului național. Premierea s-a realizat prin înmânarea fiecărui elev a diplomelor oferite de organizatorii concursului, alături de cartea „Învățătura de credință ortodoxă” din partea Părintelui Protoiereu Axentioi Neculai, al Protopopiatului Târgu Neamț, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

          Scopul acestui concurs a fost acela de a-l apropia pe tânărul creștin prin mărturia publică și prin participarea reală la viața Bisericii. Felicităm pe toți elevii implicați la acest concurs.

 

                                                                                                                        Prof. Elena Ioniță